Gljivoteka baza filmova
Gljivoteka baza serija
Gljivoteka baza crtanih filmova
Najgledanije u kinima
Uskoro u kinima
Gljivotekine top preporuke

Još filmskih preporuka...

Štampa

Eto vidite, dragi naši holivudski producenti, da ne mora biti reboot, rerun, remake: nađete svježe i originalne mozgove za scenarij, date provjerenom Evropljaninu da režira - i eto odličnog filma!

DEADFALL (Smrtonosna zamka)

SAD 2012

Trajanje: 95 min

Žanr: Krimi, triler, drama, akcija

Režija: Stefan Ruzowitzky

Uloge: Eric Bana, Olivia Wilde, Charlie Hunnam, Sissy Spacek, Kris Kristofferson

 

 

Za film Deadfall (Smrtonosna zamka) možemo jednostavno reći da je vrlo kvalitetan krimi-triler. Film ima onaj noir efekat, što je sve češći slučaj sa holivudskim filmovima B kategorije, a što je vrlo pozitivna stvar. Noir žanr, tačnije filmski stil, zapravo je obuhvatao više žanrova, i nije bio isključivo vezan za, recimo, triler, nego je tu bilo i krimića, i romantike, i duhovitosti, i akcije, i drame, i psihologije, pa su uglavnomn samo majstori pisali i režirali takve filmove. Na sreću, neki pametniji ljudi u Hollywoodu su shvatili da upravo u povratku u suštinu tih zlatnih filmova 50-tih godina leži recept za spas američkog filma. Ovdje, naravno, ne ubrajamo nezavisnu američku produkciju koja je, kakav god Hollywood bio, uvijek bila među vodećim u svijetu.

Film govori o bratu i sestri Addisonu (Eric Bana) i Lizi (Olivia Wilde) koji nakon pljačke kazina, koja je bila potpuna katastrofa (mada je plijen u njihovim rukama), pokušavaju pobjeći u Kanadu. Istovremeno, bivši bokser Jay (Charile Hunnam) dolazi u rodno mjesto kako bi proslavio Dan zahvalnosti sa svojim roditeljima. Njihove sudbine se ukrštaju u neobičnom nizu događaja.

 

 

Dakle, što se tiče radnje filma, ništa spektakularno, ali scenarij je majstorski napisan. Ono što je najinteresantnije je činjenica da je scenarist Zach Dean novajlija u ovom poslu, ali ćemo, gotovo sigurno, i u budućnosti gledati filmove bazirane na njegovom pisanju.

Režiser Stefan Ruzowitzky nije debitant, ali nije ni "stalni član postave" u Hollywoodu. Njegov jedini raniji film na engleskom jeziku je "All the Queen's Men", prilično loš film sa Mattom LeBlancom, kojeg je Stefan očigledno radio čisto radi zarade, svjestan da u rukama ima bezveznu, bezličnu kopiju najmanje stotinu sličnih scenarija (dva potpuno različita agenta prerušeni u žene idu iza neprijateljskih linija... zvuči poznato?). Ali u slučaju scenarija za Deadfall očigledno je znao da ima nešto kvalitetno, pa se i on svojski potrudio da napravi najbolje što može, i u tome je u potpunosti uspio. Ruzowitzky podjednako dobro radi scene na dnevnom svjetlu i u mraku, i scene dijaloga i akcione scene, iz likova/glumaca izvlači maksimum, a naracija je gotovo besprijekorna. Na kraju krajeva, nije tek tako dobio Oscara za svoj predobri film "Falsifikatori" (Die Fälscher) 2008. godine.

Sve u svemu, odličan krimi-triler sa sjajnim ulogama, "snjegovitom" atmosferom i kompleksnom pričom koja je ispričana vrlo "pitko". Najtoplija preporuka!

 

Ocjena: 7.0

 

 

Podijeli

Pronađi film/seriju/glumce...

KVIZ!

Kvizovi
PROVJERITE SVOJE FILMSKO ZNANJE
Custom Search
Gljivoteka Facebook Page
Gljivoteka Twitter
Gljivoteka Google+